Etiquetas

martes, 16 de abril de 2013

Josune Bereziartu al Filo del Imposible TVE

De vegades tothom parla d'herois que han fet progressar l'escalada fins a límits que mai ens haguérem imaginat. Adam Ondra, Chris Sharma, Alex Huber, i un llarg d'etc's són llargament idolatrats i considerats uns avançats en el seu moment. Ara bé, si hem de parlar d'escaladors avançats a la seva època molta gent es descuida de la que per mi va resultar més important.
Corria l'any 1998, i en aquell moment jo estava més per jugar a bales que per l'escalada, però mentrestant una escaladora vasca feia esclatar una "bomba periodística" al encadenar la "Honky Tonky", un 8c situat a Oñate, i que es convertiria en el primer 8c femení mundial. Josune Bereziartu saltava a la fama, però la cosa no es quedaria aquí. Durant els següents vuit anys firmaria també les ascensions dels primers 8c+'s, 9a's i 9a/+ femenins mundials, i esdevindria l'escaladora més mediàtica del moment. Tot i això des de l'any 2008 i el seu encadenament a vista d'Hidrofobia 8b+ del Monstant, que d'aquesta reconeguda escaladora no se n'havia sabut gaire res més referent a la seva activitat.
L'altre dia buscant per internet vaig trobar-me amb un capítol inèdit per a mi de "al filo del impossible"  on s'entrevista a aquesta genial escaladora i es repassen les fites més importants de la seva carrera. En el vídeo, també trobarem un fragment grabat per ETB on es pot veure l'escaladora fent Bimbaluna, el famós 9a/+ de Saint Loup .
En fi no m'enrotllo més.  Contagieu-vos de fanatisme!


Al final us deix-ho l'enllaç també amb el reportatge que li van realitzar a temps d'aventura l'any 2004 no menys interessant que el primer.

http://www.tv3.cat/videos/726589/Josune-Bereziartu

5 comentarios:

  1. Ei Marc, molt bo!!! Motivatsss ens veiem bou a la que pugui sortir a roca us dic algo!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. diumenge nem al pont! si vols venir ia saps lowis!

      Eliminar
    2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

      Eliminar
    3. Nanuuuu! mol bo els videos vaya maquina la bixa!! aviam cuan ns viem x la roca a mueteeee!!

      Eliminar
  2. lluis n.!! aket finde em sembla que dificilment, xro la setmana k ve, tant dimecres com diumenge hi han tots els numeros!!!

    ResponderEliminar